Kendine Ait Bir Hatırlama


Sonuçta bir illüzyon, ne kadar inandırıcı olursa olsun,
yalnızca bir illüzyon olarak kaldı.
1

Bazen geçmişi zihinimde canlandıramayız. Bir süre önceye ait bir sesi kulaklarımızda işitemez veya bir yüzün detaylarını gözlerimizin önüne getiremeyiz. Dilimizin ucuna gelen bir türlü söylenemez, zihinimizdeki bulanıklık bir türlü netleşmez. Bazen de bu boşluklar bilinçli unutkanlıklarla oluşur. Hafızamızda, büyük bir gürültüyle yeryüzüne çarpan bir meteorun ardında bıraktığı kratere benzeyen yeri neyle dolduracağımızı bulmaya çalışırız. Geçmişe ait olanlar, sayısız parçaya bölündüğünde, gerçek olarak adlandırdığımız şeyler de artık sadece onları nasıl birleştirdiğimiz ya da nasıl birleştirmek istediğimizle ilgilidir.

BUNA
HATIRLAMAK
DERİZ.


Bu aslında oldukça sorunlu bir kavramdır; politik ve psikolojiktir; bedensel ve ruhsaldır; aşkla ve nefretle ilişkilidir, öznel ve nesneldir. Aynı anda hepsi ve hiçbiridir. Hatırlamak gerçekliğin restorasyonu ama aynı zamanda bir kurgunun da inşasıdır. Kaydedilmiş ve böylelikle zamanın bir noktasına sabitlenmiş bir arşive bile karşı durabilecek kadar cüretkâr fakat bir o kadar da güvenilmezdir. Tıpkı bulanık bir suyun durulması gibi yaşananların tortusu da dibe çökerken bazı şeylerin üzerini örter. Konfor alanı dipte yatar. Unutmak durulmaya, hatırlamak ise yeniden bulanıklaşmaya benzer. Hatta çoğu zaman hatırlamak unutmayı da kapsar.

Kendine Ait Bir Hatırlama gezegenin farklı yerlerinde doğan iki sanatçının kişisel ve toplumsal hatırlama pratiklerine odaklanıyor. Berlin Duvarı’nın yıkımına başlandığı yıl doğan Monika Czyżyk ve Merve Vural’ın yakın dönem çalışmaları, arşivi ve kaydetme pratiğini anlatının merkezine koyarken, izleyicileri hatırlama eyleminin güvensiz sularına bırakıyor.

Sadece okumalı, bakmalı, dinlemeli, hatırlamalıyız.2


Sergi konuşmaları:
Monika Czyżyk, Merve Vural, Sinan Eren Erk (06.01.2022) | İzlemek için buraya tıklayın.
Gizem Gedik, Sinan Eren Erk (19.01.2022) | İzlemek için buraya tıklayın.



Kaynaklar:
1. Philip K. Dick, We Can Remember It for You Wholesale (1966)
2. Virginia Woolf, Kendine Ait Bir Oda (1929)

0 Comments

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.