Dip Dalgası


*Bu metin Semih Zeki'nin 17.03.2023 tarihinde Vision Art'ta açılan ve küratörlüğünü Sinan Eren Erk'in yaptığı Dip Dalgası adlı sergisinin kataloğu için yazılmıştır.


Buraya nasıl geldiğini hatırlıyor musun? Geri dönüp baktığında neyi başardığını, nerede hata yaptığını, çevrendekilerin kimler olduğunu, ne zaman uyuduğunu, ne zaman uyandığını, saatlerin, günlerin ve ayların nasıl geçtiğini hatırlayabiliyor musun? İşte her şey böylesine bir fluluk perdesi ardında usulca ilerliyor. Sadece şimdi var, o da hiç bitmeyecek gibi duruyor. Belki de geçmiş hiç olmadı ve gelecek, o elimizi uzatıp dokunamadığımız zaman sırf bu yüzden hep uzakta kalacak. Dipte bir yerlerde yaşandığına emin olduğun o büyük kırılmayı hissettin. Oysa etkisi henüz kendini gösteriyor. Zemin ayağının altından çekilmiş gibi; boşlukta bir başına yüzüyorsun, su biraz bulanık.
 
 

Semih Zeki - Mavi Bir Düş serisinden, 2022, tuval üzerine yağlıboya, 40x50 cm 


Ömrünün kaç yılını geride bıraktığını saydın, peki ya kaç yılın kaldığını biliyor musun? Burada ne kadar zaman geçirmiş olsan da gözlerini bu dünyaya yeni açmış gibisin; her gün, her an yeni şeylerle karşılaşıyorsun. Belki de bir yılgınlıkla sarılı bedenin: içinde yaşadığın bu kent seni yavaş yavaş hasta ediyor. Ne kadardır katlanıyorsun buna? Daha ne kadar katlanacaksın? Otomobil sesleri gündüzleri inşaat seslerine karışıyor, farklı büyüklükteki lastikler asfalt yolları çiğnerken toprak, betonun ağırlığıyla daha çok eziliyor. Düşüncelerle çiğnenen zihninin ağırlığıyla ezilen bacakların gibi. Belki de her sabah, hâlâ yaşadığından emin olmak için aynada yüzünü inceliyorsun. Zamanın acımasız akışında göz altlarına eklediği yeni bir çizgiyi fark ettiğinde bir geç kalmışlık hissiyle sarsılıyorsun.



Semih Zeki - Heykel İçin Skeç, 2022, kağıt üzerine karışık teknik, 4 parça 160x100 cm (her biri)
 

Kurtulmak istediklerinin, ardında bırakmaya ve unutmaya çalıştıklarının tamamı, içinde yön duygunu yitirdiğin sonsuz okyanusun içinde seninle birlikte. Ve şunu anlıyorsun: ya kendini tümden o akışa bırakacaksın ya da önce yersizleşecek ve ardından bir göçebeye dönüşeceksin. Sen ise üçüncü seçeneği seçiyorsun: her şeyi ters yüz edecek, okyanusu gökyüzüne çevireceksin. Artık tüm iskeleler, fikirlerine dayanak yapacağın tüm anlam zeminleri eskiden gökyüzünün olduğu yere doğru “yükselecek”. İçindeki kumlar aşağıya her döküldüğünde aynı kum saatini tersine çevirecek, belli anları yeniden yaşayacak ve hissedeceksin. Kırılmanın etkisi yüzeyde hissedilmeye başladığında başlangıçlar sona, sonlar ise başlangıca evrilecek.



Semih Zeki - Oyuna Dönüş, 2022, ahşap konstrüksiyon, 98x75x150 cm


Dip Dalgası, Semih Zeki’nin son dönem işleri üzerinden yaşamlarımızdaki büyük kırılma anlarını ve ardından giderek daha da şiddetlenen değişimleri resim, baskı ve heykel gibi farklı tekniklerdeki eserler üzerinden anlatıyor. Sanatçının kent meselelerine, metropollerin değişen sosyokültürel yapılarının psikolojik uzantılarına, oluş halindeki bireyin kendiyle olan etik mücadelesine odaklandığı bir sürecin sonunda ortaya çıkan eserlerden oluşan sergi, içinde yaşadığımız çağın sarsıntılarını, zihnin ve hayatın derinlerindeki kırılma anlarının izini sürerek sanatçının perspektifinden izleyiciye sunuyor. Galeri mekânının iki katına yayılan ve sanatçının yaklaşık son iki yılda ürettiği seriler, Zeki’nin yaşama, algılama, düşünme ve yaratım süreçlerini bütün şeffaflığıyla gözler önüne seriyor. Zamansal açıdan iki yönlü bir okumaya olanak sağlayan bu sergi kurgusu, izleyiciye sanatçının formla, renkle ve anlatımla olan karmaşık ilişkisinin katmanlarını keşfetme imkânı sunuyor.


 
Semih Zeki - Artık Parçalar serisinden, 2022,
kağıt üzerine ahşap baskı, 21x10 cm



Buraya nasıl geldiğinin bir önemi yok.
Dalga hepimizi kendimizin yeni hallerine götürüyor.
Artık biliyorsun.



Dip Dalgası sergi kataloğunu indirmek için tıklayın.

0 Comments

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.